THE LUCKY TEMPLE (Pura Bukit Mentik)

June 4, 2018

 

The Lucky Temple (Pura Bukit Mentik)


Een zwerfhond komt mij halen. Hij huilt, gromt, snuift aan mijn hand, en gaat weer liggen aan de poort. Ik mag de tempel in... roep “permisi” en stuit op steen.  Ze moeten nog maar net vertrokken zijn... De offerbakjes smeulen na. Bloemen waaieren uit over het altaar. De lucht mengt geurig as met korrels rijst. Aan de wortels van de oude Banyanboom dansen de rode linten met de witte... En het is alsof ik in de verte het belletje van de priester nog hoor rinkelen... Alsof de druppels water die hij sprenkelde, over gebogen hoofden en in dorstige handpalmen, nog maar net zijn opgedroogd tot een donkere vlek op de grond. 
De trappen zijn vers geveegd... maar ik ben hier moederziel alleen. Vóór mij de vulkaan… als de voet van een ontzaglijk wezen. Ik dwaal als een miertje tussen zijn tenen. Diep onder mij verschuiven de aardplaten... Wordt met bakken gloeiend puin gesmeten... Kolkt een vloeibare zon, die massa’s lava braakt. Ik voel alleen het trillen. Ik ben hier maar voor even.

 

===============/////

 

Pura Bukit Mentik is een Hindutempel bij Danau Batur, Bali. Toen de vulkaan uitbarstte in 1974, stroomden er grote hoeveelheden lava over de berg, maar de tempel en de oude Banyanboom bleven op wonderbaarlijke wijze gespaard van de kolkende massa die er precies een pad omheen vond. Sindsdien spreekt men van "The Lucky Temple". Na een avontuurlijke rit door de bergen trof ik het tempelcomplex compleet verlaten aan: een bijzondere ervaring.

 

 


 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

ROBIN BLOCK:

Robin Block is een dichter, muzikant en performer met Indo roots. Op deze website deelt hij naast poëzie en muziek, blogs over  de geschiedenis en het culturele erfgoed van Nederlands-Indië en Indonesië.

 FOLLOW THE ARTIFACT: 
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
 RECENT POSTS: 

June 19, 2018

June 13, 2018

Please reload

 SEARCH BY TAGS: 

© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com

  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W