top of page

Een Nieuw Leven - Leven en Sterven in Blitar 5


Met een beetje fantasie zouden dit foto's kunnen zijn van een Indisch gezin in een Nederlandse opbouwwijk begin jaren 50. Maar in werkelijkheid zijn ze genomen voor de sociale woning van een alleenstaande vrouw in Blitar met drie kinderen. Ook zij bouwt een nieuw leven op sinds haar man haar heeft verlaten voor een ander. Destijds was zij net bevallen van de tweeling. Toen hij niet meer wilde terugkeren naar het gezin, vroeg ze een echtscheiding aan. Haar familie had bezwaren: "hoe moet dat met het geld? Wat zullen de anderen denken? Dit kan niet zomaar".

De vrouw werkt voor de overheid, als lerares, en wordt nu automatisch gekort op haar niet al te hoge loon, totdat ze voldoende heeft bewezen dat ze alle officiële tussenstops heeft gemaakt alvorens de echtscheiding aan te vragen. Daarvoor heeft zij o.a. goedkeuring nodig van het hoofd van de school waar ze werkt, en het hoofd van de desa waar ze woont.

Inmiddels is ze al drie keer naar een inspectiedienst in Surabaya geweest om haar 'onschuld' te bewijzen. Haar man wordt weinig verweten door de familie. Die andere vrouw zal wel 'guna-guna' hebben gepleegd om hem voor zich te winnen. Hij hoeft niets te bewijzen. Zijn loon wordt niet gekort.

De kinderen spelen tussen de brokken.

ROBIN BLOCK:

Robin Block is een dichter, muzikant en performer met Indo roots. Op deze website deelt hij naast poëzie en muziek, blogs over  de geschiedenis en het culturele erfgoed van Nederlands-Indië en Indonesië.

 FOLLOW THE ARTIFACT: 
  • Facebook B&W
  • Twitter B&W
  • Instagram B&W
 RECENT POSTS: 
 SEARCH BY TAGS: 
bottom of page